Jak na novou kuchyni

Jak známo, kuchyně je srdcem domova. Ať už se jedná o jakékoliv úpravy, pojďme si říci jak na to, abyste na konci rekonstrukce nezjistili, že to vlastně všechno mělo být úplně jinak.

V první řadě je potřeba zvážit, zda prostor, ve kterém se má kuchyně nacházet, zůstane tak jak je nebo se bude rovněž upravovat. Když už budete pořizovat novou kuchyň, zvažte všechna možná řešení. Změna je život.

Již řadu let je velmi oblíbený tzv. open concept – tedy propojení více místností s různým účelem užívání – nejčastěji právě kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem. Takto propojené místnosti dávají pocit velkého prostoru a jisté vzdušnosti. Protože do tohoto prostoru obvykle ústí několik oken a třeba i balkonové dveře či francouzské okno, je prostor nejen vzdušný ale i světlý. Život rodiny se pak odehrává ponejvíce v této místnosti, což je výhodné zvlášť máte-li menší děti – máte je neustále pod dohledem a přitom se Vám takříkajíc nepletou pod nohy – mají dostatek místa. Určitou nevýhodou je to, že „provozní nepořádek“ v kuchyni neuzavřete. Můžete samozřejmě zachovat klasické uspořádání – kuchyně jako samostatná místnost. Zvažte tedy pro a proti.

Měli bychom tedy vědět, jaký bude půdorys kuchyně a jaké jsou k dispozici stěny (kvůli závěsným skříňkám a policím). Otevřený koncept obvykle počítá s ostrůvkem nebo kuchyní do tvaru L, často se využívá i barového pultu, který opticky rozdělí kuchyni a obývací část. V případě uzavřeného konceptu pro změnu můžete využít všech stěn. V současné době Vám kuchyňská studia nabízejí plánovací programy a vizualizaci nové kuchyně. Ne každý z nás má takovou představivost, aby si uměl výsledný efekt představit. Plánovací programy Vám obvykle ukážou kuchyni ve 3D a mnohdy i z různých úhlů. To Vám umožní zvážit ještě nějaké dodatečné změny.

Je určitě nutné stanovit si nějaký cenový rámec, do kterého se chcete vejít. Vždy počítejte s malou rezervou (alespoň 7% z celkové ceny) – téměř vždy se objeví ještě nějaká věc, se kterou se nepočítalo. Nezapomeňte počítat také s dopravou a případně vynesením jednotlivých kusů do patra, pokud nemáte výtah a nebo je příliš malý. Budete si kuchyni montovat sami nebo najmete odbornou firmu? Tyto položky rovněž započítejte.

Než se pustíte do vlastní instalace, zvažte rovněž, zda jsou podlahy vyhovující – bylo by nemilé namontovat novou kuchyň a za několik let litovat, že jste rovnou nevyměnili rovněž podlahovou krytinu. Totéž se týká stěn – budete-li instalovat novou kuchyni, určitě byste měli nově vymalovat. Nová kuchyň skoro určitě nebude stejná jako ta původní. V důsledku toho budete možná muset zvážit jiné rozvody elektřiny, vody i odpadu – myslete na to včas. Také bude pravděpodobně potřeba vyměnit obklady. Dnes můžete volit mezi klasickými obklady, panely ladícími s pracovní deskou a také moderními, nejčastěji skleněnými, panely, které se udržují mnohem snadněji než klasické obklady.